Volatile silicones a widespread and underestimated health risk
Atmosafe

Vluchtige siliconen een wijdverspreid en onderschat risico

We kennen allemaal siliconen als bouwmateriaal voor het dichten van voegen in bijvoorbeeld de badkamer. Siliconen worden echter gebruikt in een veel bredere waaier aan toepassingen.

Partager:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

We kennen allemaal siliconen als bouwmateriaal voor het dichten van voegen in bijvoorbeeld de badkamer. Siliconen worden echter gebruikt in een veel bredere waaier aan toepassingen. Vloeibare siliconen of siloxanen zijn onder andere heel populair in de cosmetica omdat ze de huid kunnen hydrateren door een film die niet plakkerig aanvoelt. Ze worden ook vaak gebruikt in onderhoudsproducten, zoals voor het aanbrengen van een waterafstotend of glanslaagje op zonnepanelen, voertuigen, meubels, kleding, papier, enz.

Wereldwijd wordt er jaarlijks meer dan 10 miljoen ton siloxanen geproduceerd. Men stelt vast dat siloxanen, net zoals PFAS, bio persistent zijn: ze stapelen zich op in de natuur omdat ze moeilijk worden afgebroken. Het gezondheidsrisico voor de mens ligt vooral in het inademen van de vluchtige siloxanen die rechtstreeks in onderhoudsproducten verwerkt zijn. Het Europees Agentschap voor Chemicaliën (ECHA) heeft deze siloxanen op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen gezet en publiceerde strenge veiligheidslimieten (DNELs) voor het inademen ervan. Waakzaamheid is geboden bij het gebruik van onderhoudsproducten en bij het stockeren van goederen behandeld met deze producten.

Als je wil weten of deze stoffen in jouw (werk)omgeving een risico zijn, is er een eenvoudige oplossing. Met de nieuwe DIY-meting van Atmosafe kan je zelf een meting inplannen en uitvoeren en krijg je een volledig overzicht van de aanwezige stoffen en het risico dat ermee gepaard gaat.

Information de contact

Nous contacter

Scroll naar top