Het thema van de werelddag voor geestelijke gezondheid op 10 oktober dit jaar, ‘Mentale gezondheid op het werk’, was een cruciale herinnering voor organisaties om actie te ondernemen om de mentale gezondheid en het welzijn van hun personeel te beschermen. Als onderdeel van dit thema moedigt International SOS, een wereldleider in gezondheids- en veiligheidsrisicomanagementdiensten, organisaties over de hele wereld aan om het belang van mentaal welzijn en veerkracht onder hun personeel te erkennen.
Toegenomen angst.
De toenemende frequentie en intensiteit van wereldwijde crises, in combinatie met hoge werkeisen, draagt bij aan verhoogde niveaus van stress en angst, wat de mentale gezondheidsproblemen onder de wereldwijde beroepsbevolking verder verergert. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ervaart naar schatting 15% van de volwassenen in de werkende leeftijd op elk willekeurig moment een psychische stoornis.
Bovendien blijkt uit de ondersteuningsgegevens van International SOS dat de top vijf van de door de organisatie ontvangen verzoeken om geestelijke gezondheid de afgelopen twee jaar het volgende omvat:
Angst
Depressie
Paniekstoornis
Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD)
Acute stress
Burn-out is ook een belangrijk probleem geworden onder werknemers, waarbij wereldwijd één op de vier werknemers symptomen van burn-out meldt.
Het International SOS Risk Outlook 2024-rapport benadrukt dat burn-out bij werknemers een grote bedreiging vormt voor organisaties.