Welke rol speelt de preventieadviseur?
De preventieadviseur psychosociale aspecten is verantwoordelijk voor alle psychosociale risico’s op het werk, zowel informele als formele.
– Als een medewerker psychosociale risico’s op het werk ervaart, kan die contact opnemen met de preventieadviseur voor een gesprek. De preventieadviseur kadert daarbij de relatie (vertrouwelijkheid), laat de medewerker de situatie uitleggen en stelt verschillende soorten interventies voor.
– De preventieadviseur behandelt verzoeken van medewerkers voor informele psychosociale interventie. De preventieadviseur is vertrouwd met hun bedrijfscultuur, hun jargon en hun manier van werken. Dat vergemakkelijkt het proces. De preventieadviseur voert gesprekken, zet in op dialoog tussen de verschillende betrokken partijen en op bemiddeling.
– De preventieadviseur behandelt ook formele verzoeken om psychosociale bijstand van medewerkers en verwijst in bepaalde specifieke gevallen door naar de arbeidsinspectie. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van geweld of psychologische of seksuele intimidatie.
– Als een medewerker meent het slachtoffer te zijn geweest van geweld of pesterijen door een derde, moet daarvan een verklaring opgenomen worden in het register van feiten door derden. Deze verklaring bevat een beschrijving en de datum van het incident, met als doel een collectieve en anonieme melding op te nemen in het jaarverslag. Daarna wordt ook bepaald welke preventieve maatregelen moeten worden genomen.